O plemeni koček - Kanadský Sphynx - Canadian Sphynx

08.03.2015 18:46

Ten, kdo vidí sphynxe poprvé, je jeho nápadným  zjevem a zevnějškem naprosto fascinován. Nebo pocítí určitý odpor. Střední cesty snad ani není Svou krásou tyto kočky odpuzují a přitahují zároveň.Je v nich cosi ze zvrásněných pravěkých plazů a současně i něco absolutně nepozemského, Člověk s bohatou fantazií  při jejich spatření nejprve jen zírá a pak jej napadne – opička, dítě, humanoid! Nebo kočičí mimozemšťan?
 

Kde se vzal?

Když člověk poprvé slyší o nahé kočce, řekne si, že v dnešní době jsou lidé schopni vymyslet cokoliv. Aztékové by s takovým tvrzením nesouhlasili. Právě Aztékové nahé kočky chovali. A kromě nahých koček i nahé psy. Gen pro bezsrstou z této doby přetrval dodnes i v populaci domácích koček. I dříve se ve vrzích občas objevovaly bezsrsté kočky, le jejich výskyt se nedokumentoval. Nejznámější kočkou ve sphynxí historii se stala domácí kočička Elizabeth z Kanady. V roce 1966 se jí narodil „holý“ kocourek dostal jméno Prune.
Elizabeth byla následně Prunem nakryta a ve vrhu se objevila další tři holá koťátka. S Elizabeth a Prunem jsou spojeny prvopočátky záměrného šlechtění „naháýh“ koček – sohynxů
Genetická základna pro chov nového plemene sphynx byla tehdy velmi malá, a tak začali chovatelé nahá koťátka tzv. překřižovat, Křížily je především s kočkami plemene devon rex. Tak chovatelé získali možnost mít doma společníka, který vypadal tak trochu jako mimozemšťan.
 

Kočky s ohromující grácií

Sphynx je středně velká svalnatá kočka s dlouhým elegantním ocasem. Má dlouhé a štíhlé tělo. Právě nepřítomnost chlupů ji opticky zeštíhluje. Je to krásné zvíře na vysokých nohách, tělo má svalnaté a sudovité s širokou hrudí. Hlava má tvar protaženého trojúhelníku s prohnutým nosem. Je tedy o něco delší než širší. Brada je mohutná a našpulená. Nos je silný a zakulacený, ne špičatý. Nosní profil má mít mírné prohnutí. Hlavě dominují oči ve tvaru citrónu mohou mít jakoukoliv barvu. Uši jsou velké a široké, daleko od sebe posazené. Ocas je dlouhý a zúžený. Dlouhé a štíhlé končetiny jsou zakončené malými kulatými tlapkami s dlouhými prsty a vyvinutými drápky. Polštářky chodidel jsou zřetelně tlustší než u jiných koček. Přední nohy musí být daleko od sebe a ve stoje tvoří  slabé O.  Napnutá kůže musí být naprosto hladká. Výjimku tvoří vrásky na hlavě a faldíky na nepnuté kůži. Koťátka mají hned po narození slabé, jemné chloupky, které ovšem během dospívání mizí.  Srst je velice jemná a sametová, pokrývá obličej, u uší je delší, kolem nosu a po stranách tlamky je silnější.  U sphynxů všeobecně platí, že čím méně chlupů,  tím lépe. Ve standartu je povoleno ochlupení na čenichu, uších, na ocásku a na tlapkách. Dále je na celém těle povoleno ochlupení připomínající na omak broskev. Jsou povoleny všechny barvy  a barevné kombinace, barva kůže je proto různá a koresponduje s „barvou srsti“  Kvůli tomu, že osrstění  téměř chybí, vypadá barva kočky jinak  než u osrstěných zvířat. Pro nezasvěcené je často obtížné barvu srsti určit.
 

Opička nebo dítě

„Kdybych poprvé sphynxe viděla v temné uličce v noci, asi bych s křikem utekla.“  To mi řekla kamarádka, když jsem ji ukázala naši první kočičku. Ale jak se říká, zdání klame. Pod vrásčitou kůži se skrývá elegantní, hravý, chytrý, hodný a společenský tvor, který nemá problém se s každým skamarádit. Sphynxové jsou opravdu velmi milí. Někomu mohou připadat přítulní až příliš. Sphynx, to je dítě, opička, pejsek a kočka v jednom.
 

Bezsrstost je výhodou?

Sphynxí bezsrstost se může zdát i nevýhodou, zejména v chladném prostředí. Sphynxům ale to, že nemají kožich nevadí. Oproti chlupatým kočkám více jedí. Mají mnohem rychlejší metabolismus, který jim pomáhá udržovat tělesnou teplotu, když jim je chladnou najdou si teplé místo. Schovají se pod deku, lehnou si na radiátor nebo využijí teplo monitoru u vašeho PC.
Když je venku teplo rádi se vyhřívají. Stejně jako u člověka je vhodné jejich nechráněnou pokožku při pobytu na sluníčku oštřit opalovacím krémem. I  sphynx se totiž může na sluníčku spálit. U tmavých košek se můřou po slunění objevit pigmentové skvrny. Pokud se rozhodujete mezi sphynxem a jiným plemenem, je důležité zdůraznit ještě jednu výhodu sphynxů – nepouštějí chlupy.
 

Jak se určuje barva

U chlupatých koček je barva dána barvou chlupů. Ale jak určit barvu u koček bez srsti?  U nich rozhoduje barva kůže. Sphynxové se chovají ve všech barvách.  Kvůli obtíží s určováním barvy se u sphynxů neurčuje stříbrná. Určování je složité i pro mnohé zkušené chovatele. Nejspolehlivějším způsobem, jak správně zjistit barvu kočky, jsou genetické testy.
 

Sphynx tvor společenský

Jelikož je sphynx tvor společenský neměl by trávit mnoho času sám. Sice se zabaví, ale s kočičím nebo psím kamarádem je mu vždy lépe. Často se stává, že si krátce po pořízení prvního sphynxe díky jeho neuvěřitelné povaze pořídíte dalšího.
Pokud se pro dalšího zvířecího kamaráda nerozhodnete, musíte počítat s tím, že vás sphynx bude doprovázet skoro všude. Pokud pracujete na PC, bude pracovat s vámi – sledovat obrazovku, skákat po klávesnici, případně začně něco „hledat“ na internetu. Ať zdobíte stromeček, pracujete v kuchyni nebo uklízíte, stále u vás bude sphynxí doprovod.
U sphynxů neplatí ani tvrzení, že kočka je závislá na jednom místě, nemá ráda změny a stěhování. Sphynx je bezmezně oddaný svému člověčímu kamarádovi, kterého miluje tak, že se za ním odstěhuje kamkoliv.
 

Kočka pro alergiky?

Zavádějící mohou být některé informace o tom, že sphynx je kočička pro alergiky. Je to pravda jen zčásti. Bezsrsté kočky jsou vhodné pro lidi, kteří mají alergii na kočičí srst nebo prach. Pro ty, kteří jsou alergičtí na kočičí sliny a proteiny v nich obsažené, nejsou vhodní ani sphynxové.
 

Nebojte se péče

Pokud vás zajímá, jak náročná je péče o sphynxe, tak se nemáte čeho obávat. I když na první pohled to tak možná nevypadá, náročné to není.  Jedním velkým rozdílem je potřeba koupele. Jelikož se sphynxúm na kúži vytváří kožní maz, musí se koupat. Četnost se liší, každý sphynx se „špiní“ jinak. Některým kočkám stačí jednou za měsíc, u některých je třeba i jedenkrát týdně. Sphynxúm je nutné častěji čistit uši, které se kvůli absenci chlupů více špiní. Dále je jim třeba zastřihávat a čistit drápky, kterými by se mohli poranit. Strava sphynxů se neliší od jiných plemen koček. Kvůli bezsrstosti  mají rychlejší metabolismus a více snědí. I proto musí být krmení kvalitní. Kočka musí mít neustále přístup ke granulím a čisté vodě.
 

Jen pro zodpovědné

„Noční můrou“ většiny zodpovědných chovatelů, je dědičné onemocnění srdce HCM . Mezi sphynxy je bohužel tak rozšířené, že je řadí mezi riziková plemena. Jelikož ještě neexistuje genetický test, který by pomihl toto onemocnění odhalit, je třeba sphynxe pravidelně testovat. U chovných zvířat jsou kontroly nutné po celou dobu působení v chovu. Kontrolu by měl provádět zkušený specialista  - kardiolog, který má patřičné přístrojové vybavení a zkušenosti.
Sphynxové mají vyjímanou povahu která se z velké části dědí po rodičích. Při koupi si ale musíte dávat pozor , kde a od koho si sphynxe pořizujete, protože na utváření  kočičí  osobnosti má velký vliv i prostředí ve kterém vyrůstá. Špatná hygiena, nedostatek podnětů, nevhodná strava – to jsou nejčastější problémy koťátek bez PP.  Věnujte prosím dostatek času výběru zodpovědné chovatelské stanice, tím zvýšíte pravděpodobnost, že vaš nový kočičí kamarád bude zdravý.
 
Sandra Lamichová ( www.sphynx-mutiny.cz)
Dagmar Vostrá ( www.gold-sphynx.cz)
Článek vznikl ve spolupráci s časopisem Naše kočky - časopis pro všechny chovatele a milovníky koček. Jediný svého druhu v České republice a na Slovensku
 

Zpět

Kontakt

Sphynx Cattery Mutiny,CZ Sandra Lamichová
Ostrava

+420.603975205

Copyright © 2012 | Sphynx Cattery MUTINY,CZ

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode