Kočky a jejich (ne)potřeba pít

26.01.2015 13:08

K žrádlu se kočky hrnou s hlasitým mňoukáním a maso či granule do nich jen padají, avšak hladina
vody v jejich misce na pití se za den téměř nesníží. Máte starosti, není-li vaše kočka dehydrovaná či nemocná? A žasnete nad jejím zvykem pít vodu z toaletní mísy či z kaluže? Pak čtěte dál.
 
Odkaz pouštních kočičích předků
Předchůdci kočky domácí jsou africké divoké kočky, zvířata žijící v poušti. Od svých prapředků si dnešní kočky do své fyzické výbavy přinesly sníženou potřebu pít a ledviny se zvlášť dlouhými Henleovými kličkami, které jim pomáhají při koncentraci moči a zpětnému vstřebávání vody.
 
Záleží i na stravě kočky
V přírodě získávají kočky většinu tekutin ze své kořisti (až 60 %). U kočky domácí je míra žíznivosti závislá na druhu krmiva: konzervy obsahují až 75 % tekutin, kočka tak má daleko nižší potřebu pít – vody si lízne maximálně 10x za den. Obsah vody v granulích je oproti tomu pouhých 15 %, zvíře se pak krátce napije 10 – 20x za den. Žízeň vyvolává i sůl v potravě a užívání některých léků.
 
Žíznivost je u koček ukazatelem věku a zdraví
Koťata, kojící a staré kočky pijí daleko častěji. Větší potřeba pít je i příznakem např. cukrovky, hypertyreózy, selhávání ledvin či onemocnění dolních cest močových. V těchto případech je nezbytné léčit primární chorobu, ale zároveň přimět kočku k většímu příjmu vody.
 
Kočičí pitné móresy
Kočky rády lížou kapky ze sprchového koutu, z umývadla, tekoucí vodu z kohoutku, vodu ze záchodu, často dají přednost špinavé vodě v kaluži před vodou v misce. Odpověď, proč tak činí, není jednoduchá. Příčinou mohou být stopy saponátu, příliš studená voda či nelíbivý pach v jejich miskách (před plastovými miskami dejte přednost skleněnými či porcelánovými, které se lépe čistí a neulpívají na nich tolik pachy), chuť chlóru (vodu necháme odstát, či používáme vodu pramenitou) nebo si pouze chtějí pohrát (kapající kohoutek dokáže většinu koček zabavit na dlouhou dobu).  Některým kočkám chutná a voní i voda se stopami mýdla. Řada jich miluje kočičí fontánky, kde neustále proudí voda jako zurčivý potůček.
 
Jedno z vysvětlení, proč kočka raději pije z louží, akvárií či z toalet, je to, že jí nahrazují díru s vodou. Poté co se kočka ve volné přírodě nažere, hledá zdroj vody. Malá miska se jí nemusí zdá jako dostačující. Např. z hrnce bude pít mnohem raději.
 
Někdy můžeme pozorovat, jak kočka před napojením oťukává packou vodní hladinu. Vytváří si tak vibrace, pomocí kterých zjišťuje, jak je hladina vzdálená. Vyhne se tak namočení nosu a vousků.
 
Mléko je potravina – ne tekutina
Navzdory tradiční představě kočky u misky mléka, není pro ně mléko vhodné. Koťatům nevadí, dospělé kočky však zpravidla nedokážou strávit laktózu a dostanou průjem. Mléko nemůže nahradit vodu, představuje zároveň i kalorický příjem, který u doma chovaných koček většinou není žádoucí.
 
 Pokud je ale vaše zvíře čilé, s chutí k jídlu a z jeho toalety vybíráte hrudky přiměřeně veliké a správně konzistentní bobky (ne lívance), nemusíte se pitným režimem svého kočičího přítele trápit.
 
 
Autorka: Iva Musilová
Zdroj:https://www.miciny.cz/clanky/vyziva-a-krmeni-kocek-49/kocky-a-jejich-nepotreba-pit-13003/
Fotoarchiv Sphynx Cattery Mutiny,CZ
 

Zpět

Kontakt

Sphynx Cattery Mutiny,CZ Sandra Lamichová
Ostrava

+420.603975205

Copyright © 2012 | Sphynx Cattery MUTINY,CZ

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode