Kočka - jednou mazlíček, jindy šelma

08.03.2015 00:50

Ať kočky čistokrevné, nečistokrevné, pouliční, divoké nebo domácí, všechny mají jednu věc 
společnou. Je to nezkrotnost a svobodomyslnost šelmy. Lidé se sice snažili celé věky kočky zušlechťovat, aby bylo co nejvíce variant co se týká typu, barvy, kvality a délky srsti. Nikdy ale neovládli jejich povahu tak, jako se tomu dařilo třeba šlechtěním psů. I proto možná vzniklo přesvědčení, že je kočka falešná a pes věrný. Ten, kdo zastává takový názor, se velice mýlí. Kočka není věrná nebo falešná, je především svoje. A proto jenom ten, kdo měl možnost soužití s kočkou, může pochopit její duši.
 
Kočka je soběstačná, hravá i přítulná, ale také si velice dobře dokáže vyžádat od svého majitele respekt. Je schopná celé dny běhat venku, ale také vrátit se v přesnou hodinu, aby uvítala s vrněním a lehkým otřením o nohu svého pána, který se vrací domů. Kočku můžete vychovat k čistotnosti, ale nikdy k poslušnosti. Vždy bude záležet na ní, jestli dá přednost vaší společnosti nebo nějaké své zálibě. Je schopná vám každou noc nosit ulovenou myš přede dveře, aby vám ukázala, jak si vás váží, dělat vám společnost, pokud jste nemocní a šlapáním vám neúnavně masírovat místo, které nejvíc bolí.
 
Na druhou stranu jí nedělá problém rázně ukončit vaše společné mazlení a hlazení lehkým kousnutím a úprkem ve chvíli, kdy ji to už prostě přestalo bavit, nebo nepřijde dva dny domů, protože na ni přijdou kočičí „touhy". Její hra nepostrádá rozmanitost, miluje ty nejroztodivnější úkryty v krabicích, igelitových taškách, ve vaně v koupelně, nebo jen tak, když se tváří „neviditelně" a s ostražitostí šelmy na vás číhá za květináčem, když jdete kolem. Rozhodně vám dá najevo, pokud má hlad. Je schopná tak dlouho mňoukat a motat se vám pod nohama při jakékoli činnosti, dokud vás dostatečně neupozorní, že je její miska prázdná.
 
Vlastnosti šelmy je možné pozorovat i při hře, kdy její postoj a rozšířené zorničky ukazují, že se v tu chvíli změnil váš domácí mazlíček v predátora, který je připraven okamžitě zaútočit na sebemenší pohyb. Dokáže neúnavně hodiny číhat u myší díry, dokud neomylně neodchytí svoji oběť, se kterou si je schopna jen tak pro hru, z našeho pohledu až krutě, různě pohazovat, než se rozhodne ji usmrtit. Nenechte se ale mýlit, že kočky, které nemají volný pohyb, tyto vlastnosti šelmy postrádají. Mají je také, jen si trénují svoje dovednosti na tom, s čím právě přijdou do styku. Spousta z nás, kdo máme kočky doma, má své zkušenosti, jak obratně kočka umí šplhat po záclonách, po dveřích, nábytku, nebo jak bleskurychle „uloví maso", které neobezřetně necháte volně na kuchyňské lince, nebo jak rychle stihne prokousat díru do nákupní tašky tam, kde máte uzeninu. I když není žádný vodomil, umí si poradit i při lovu vašich akvarijních rybek nebo vánočního kapra ve vaně v koupelně.
 
Samozřejmě co kočka, to osobnost, jedno mají ale všechny společné. Je to nezávislost. Dovedou žít dobře jak s námi, tak vedle nás. I přes to je potřeba si uvědomit, že je to živý tvor, který může díky naší nedbalosti nebo lhostejnosti trpět, nebo se ocitnout bez domova. Proto by měl každý, kdo přijde na to, že není schopen snášet tak svobodomyslného tvora ve své domácnosti, zajistit tomuto zvířátku nový domov a ne ho nechat napospas ulici.
 
Neboť, jak řekla liška v nádherné knize Malý princ: 
„Stáváš se navždy zodpovědným za to, cos k sobě připoutal."
 
autor článku: Rita Žďárková
Zdroj: https://www.miciny.cz/clanky/ostatni-clanky-50/jednou-mazlicek-jindy-selma-1879/
Fotoarchiv: Sphynx Cattery Mutiny,CZ
 

Zpět

Kontakt

Sphynx Cattery Mutiny,CZ Sandra Lamichová
Ostrava

+420.603975205

Copyright © 2012 | Sphynx Cattery MUTINY,CZ

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode