Kočičí podivnosti, které nechápeme

21.01.2015 07:02

Člověk si často myslí, že své kočce zcela rozumí. Jistě si však každý z nás vzpomene na nejednu příhodu, kdy se náš důstojný macek začal chovat zcela nepochopitelně. Raketové běhání po domě, masírování peřiny, hrabání u plné misky či co třeba jejich zvyk otírat se hlavou o cokoli a kohokoli! Pojďme se dnes podívat na důvody, proč se kočky k různým zvláštnostem v chování uchylují.
 
1. Proč mi útočí na ruku, když jí hladím na břiše?
Břicho je nezranitelnější část kočičího těla. Instinktivně si ho chrání, a pokud se před vámi kočka rozvalí na záda, berte to jako důkaz, že se u vás cítí bezpečně a že vám důvěřuje. Avšak kočky tak mohou projevovat nejen svoji podřízenost (jako je tomu v případě na zádech ležících psů), ale i to, že se cítí být královnami vašeho domu! Ať tak či onak, útočí-li na vaši ruku při pokusu podrbat ji na pupíku, respektujte to. Poloha na zádech totiž automaticky neznamená výzvu „Podrbej mě!“.
 
2. Proč občas náhle začne lítat jako tryskáč?
S tímto jevem, kdy kočka z ničeho nic vyrazí a běhá a skáče po domě hlava nehlava, hrnek nehrnek, se setkáváme především u zvířat chovaných doma. Má-li kočka dostatek venkovního pohybu, vybije si nadbytečnou energii lovem, běháním a skákáním na čerstvém vzduchu. Pokud se ale jedná o polštářového mazlíčka, tak i v největším lenochovi se čas od času nahromadí energie jako v tlakovém hrnci a bezhlavý běh je vlastně jakési upuštění páry ventilem.
 
3. Proč tak rády hnětou deky a peřiny?
Usínáte či ještě spíte, když k vám do postele skočí Mourek, skloní k vám hlavu, přede a začne po vás a po vaší přikrývce přešlapovat? Neznám jiný výmluvnější signál o tom, že je moje zvíře šťastné, že se chce pomazlit a že mě miluje. Kde se však toto masírování tlapkami vzalo? Odpověď hledejme v jejich nejútlejším věku. Koťátka podobnými pohyby hnětou při kojení matčiny struky, aby z nich vyteklo více mléka. U koček, které byly „odkojeny“ na lahvičce, toto chování nepozorujeme. Je to jejich důkaz toho, že se u vás cítí uvolněné a šťastné, podobně jako kdysi u své mámy.
 
4. Proč se snaží zahrabat potravu do podlahy?
Stejně jako v předchozím odstavci za to mohou instinkty. V přírodě mají zvířata nutkání schovávat si případný nadbytek jídla pro hladovější budoucnost.  Tuto tendenci můžeme pozorovat i u domestikovaných mazlíčků. I když kočka, snažící se zahrabat nedojedenou masovou konzervu do dlaždiček na podlaze, může vypadat komicky, vedou ji k tomuto chování prastaré pudy k přežití.
 
5. Proč pořád do něčeho a do někoho ducají hlavami a otírají se?
Skloňte se čelem na úroveň hlavy kočky a nechte ji, aby do vás mohla jemně narazit. Udělá-li to, znamená to, právě jste se zúčastnili rituálu kočičího pozdravu. Je to pro ni způsob, jak vám říct „Ahoj, ráda tě vidím.“ Zároveň si vás tak i označkuje z pachových žláz, které má umístěny na svém obličeji. Od tohoto okamžiku nesete punc jejího majetku. Jeden z mých kocourů si toto ducání čely mňoukáním vyžaduje každý den. K podobnému účelu slouží i otírání se tělem. I tak si kočka značí jí patřící předměty a lidi.
 
Toto bylo jen několik zajímavostí z oblasti kočičí etiky. Budu ráda, popíšete-li nám v komentářích zvláštnosti v chování právě vaší kočky a v některém z příštích článků se na ně pokusíme nalézt odpovědi.
 
autor článku: Iva Musilová
zdroj: https://www.miciny.cz/clanky/o-kockach-51/kocici-podivnosti-ktere-nechapeme-13747/
foto archiv Sphynx Cattery Mutiny,CZ
 

 

Zpět

Kontakt

Sphynx Cattery Mutiny,CZ Sandra Lamichová
Ostrava

+420.603975205

Copyright © 2012 | Sphynx Cattery MUTINY,CZ

Vytvořte si web zdarma!Webnode